• The most sustainable promotional gift

  • Available quickly and customized

  • An eye-catcher for months

Wat valt onder de werkkostenregeling (WKR) en de Kleinegeschenkenregeling? - Blooms out of the Box

Wat valt onder de werkkostenregeling (WKR) en de Kleinegeschenkenregeling?

In 2023 zijn er belangrijke wijzigingen doorgevoerd in de werkkostenregeling (WKR) en de kleinegeschenkenregeling. Deze aanpassingen hebben directe gevolgen voor bedrijven die relatiegeschenken en bloemen aan hun medewerkers willen geven. Laten we eens dieper ingaan op wat deze veranderingen betekenen voor jouw bedrijf.

De Werkkostenregeling 2023

De WKR is een fiscale regeling waarmee werkgevers onbelaste vergoedingen en verstrekkingen aan hun werknemers kunnen geven. In 2023 is het vrije ruimtepercentage voor de WKR 1,7% van de fiscale loonsom. Dit betekent dat je als werkgever tot dit percentage van de loonsom belastingvrij kunt besteden aan zaken als kerstpakketten, bedrijfsuitjes en relatiegeschenken.

Wat verandert er voor relatiegeschenken en bloemen? Als een relatiegeschenk of bos bloemen wordt gegeven aan een werknemer, dan moet je dit meestal opnemen in de vrije ruimte van de WKR. Er zijn echter uitzonderingen: sommige geschenken vallen onder de Kleinegeschenkenregeling. 

De Kleinegeschenkenregeling

De Kleinegeschenkenregeling is een onderdeel van de WKR en stelt bedrijven in staat om kleine giften aan werknemers te geven zonder dat dit ten koste gaat van de vrije ruimte onder de Werkkostenregeling. Om binnen de Kleinegeschenkenregeling te vallen, moet een geschenk aan twee voorwaarden voldoen:

1. Het maximumbedrag per geschenk bedraagt € 25 inclusief BTW, maar exclusief eventuele verzendkosten.

2. Het mag geen verband houden met de werkgever-werknemerrelatie. 

Dit laatste betekent dat de Kleinegeschenkenregeling van toepassing is wanneer het geschenk bijvoorbeeld wordt gegeven vanwege een huwelijk, verjaardag of geboorte van een kind. Wanneer het cadeau gegeven wordt voor een werkjubileum of als kerstpakket, is er een verband met de relatie met de werkgever en valt het niet onder de Kleinegeschenkenregeling. Ook cadeaubonnen mogen niet onder de Kleinegeschenkenregeling gegeven worden.

Belastingvrije attenties voor medewerkers

Dit is goed nieuws voor bedrijven die graag hun waardering willen uitspreken door middel van kleine attenties. Denk aan een bos bloemen of een BloomsBox voor een verjaardag, als kraamcadeau of als blijk van waardering voor een bijzondere prestatie. Dankzij de kleinegeschenkenregeling kun je dit soort giften belastingvrij aan je werknemers verstrekken.

Conclusie

In 2023 blijft de werkkostenregeling een belangrijk instrument voor werkgevers om onbelaste vergoedingen en verstrekkingen aan hun personeel te geven. De Kleinegeschenkenregeling biedt hierbij extra flexibiliteit voor het geven van cadeautjes zoals bloemen en BloomsBoxen voor persoonlijke aangelegenheden. Zolang de waarde van het geschenk niet hoger is dan € 25 inclusief btw, hoef je dit niet ten laste van de vrije ruimte te brengen.

 

 

Back to blog