• The most sustainable promotional gift

  • Available quickly and customized

  • An eye-catcher for months

De BloomsBox: Een duurzaam alternatief voor bloemen - Blooms out of the Box

De BloomsBox: Een duurzaam alternatief voor bloemen

Bloemen zijn een symbool van schoonheid, liefde en vreugde. Ze worden daarom gebruikt voor allerlei gelegenheden, zoals bruiloften, verjaardagen of om iemand te bedanken. Bloemen zijn prachtig en ze brengen dan ook vrolijkheid op veel plekken. Maar de laatste jaren is de negatieve impact van de bloemenindustrie op het milieu en de samenleving meer onder de aandacht gekomen.

Duurzame en biologische bloemen komen steeds meer in opmars en ook zien we dat er duurzame alternatieven voor bloemen worden ontwikkeld. In dit blog gaan we dieper in op de uitdagingen van de bloemenindustrie, wat een duurzamer alternatief voor bloemen kan zijn en welke voordelen dit alternatief biedt.

Voor iedere gelegenheid een bloemetje

In de Nederlandse cultuur zijn er veel gelegenheden waarbij wij bloemen geven of gebruiken. Je geeft bloemen wanneer iemand jarig is of wanneer iemand promotie maakt, maar ook tijdens evenementen zie je bloemen terug komen. Wij Nederlanders zijn fan van bloemen, en daarom kun je ze ook overal kopen. Je koopt bloemen bij de bloemist, in de supermarkt en zelfs bij het tankstation.

In Nederland is ook de grootste bloemenveiling ter wereld te vinden. Daar werden in 2021 zo’n 12,1 miljard bloemen verkocht (Bron: Omroep West), waarvan het overgrote gedeelte geëxporteerd wordt naar landen zoals Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Wij zijn dus een groot bloemenland!

De uitdagingen van de bloemenindustrie

Ondanks dat we zo dol zijn op bloemen, krijgen bloemen inmiddels een wat minder goed imago. Er wordt steeds meer bekend over de negatieve milieu-impact van de traditionele bloemenindustrie. Zowel het kweekproces als het transport van bloemen vormen wat dat betreft een uitdaging. Zo vereist het kweken van bloemen op grote schaal intensief watergebruik en vaak een hoog gasverbruik, nodig voor het verwarmen van de kassen waarin de bloemen worden gekweekt.  Daarnaast worden pesticiden en kunstmest gebruikt. Dit vraagt niet alleen veel van de bronnen van de aarde, maar verontreinigt ook het milieu. Gelukkig komen er steeds meer initiatieven voor biologische en duurzame bloemen, die in kweekproces minder vragen van het milieu.

Een andere uitdaging van de bloemenindustrie is het transport. Vaak komen de bloemen die in Nederland worden verkocht uit verre landen, wat betekent dat ze over lange afstanden zijn vervoerd. Dit resulteert in een hoge CO2-uitstoot.

Bloemen verzenden zonder verpakkingsafval?

Behalve het kweekproces en het transport, vormt ook het gebruik van verpakkingen een uitdaging wat betreft het duurzamer maken van de bloemenhandel.  Er wordt vaak gebruik gemaakt van plastic wegwerp-verpakkingen om de bloemen goed te kunnen vervoeren, zonder dat ze door de transportbewegingen beschadigd worden. Bovendien worden individuele boeketten vaak verpakt in een hoes of wikkel die onderdeel is van het boeket, en niet alleen de bloemen beschermt, maar ook een functie heeft bij de totale uitstraling van het cadeautje. Helaas is dit altijd een verpakking die bij de ontvanger na uitpakken direct in de afvalbak belandt. 

Zeven dagen vaasgarantie, en daarna?

Maar één van de grootste uitdagingen van de bloemenindustrie zit hem in het product zelf. Bloemen zijn namelijk een wegwerpproduct. Ze blijven maximaal 7 tot 9 dagen mooi en daarna gooi je ze weg. Dit maakt bloemen, hoe prachtig en biologisch ze ook zijn, per definitie tot een niet duurzame keuze...

Een duurzaam en innovatief alternatief voor bloemen

Nu we meer weten over de impact van de bloemenindustrie, kunnen we op zoek naar een duurzaam alternatief voor bloemen. Maar wat is een alternatief dat dezelfde look & feel geeft als bloemen? Bij Blooms out of the Box hebben we de BloomsBox ontwikkelt: een concept dat de bos bloemen kan vervangen dankzij de innovatieve en duurzame insteek.

De BloomsBox bevat (luchtzuiverende) planten en heeft een eigen watersysteem, waardoor ook ontvangers zonder groene vingers maandenlang genieten van dit groene cadeau. Wat maakt de BloomsBox dan duurzamer dan bijvoorbeeld biologische bloemen?

Duurzame materialen

In plaats van gebruik te maken van plastic verpakkingen, maken wij bij Blooms Out of the Box gebruik van milieuvriendelijke materialen zoals FSC hout, Paperwise papier en bamboepapieren plantenpotten. Deze materialen zijn recyclebaar of biologisch afbreekbaar waardoor we minder bijdragen aan afvalproblemen.

Geen verpakkingsafval

Door het innovatieve 3-in1 ontwerp van de BloomsBox, is de verzendverpakking ook meteen de pot en het waterreservoir voor de planten. Daardoor kunnen we dit cadeau verzenden zonder verpakkingsmaterialen die je na ontvangst toch meteen weg zou gooien!

Lokale productie

In plaats van bloemen over lange afstanden te vervoeren, kiezen wij voor lokaal. Wij werken samen met lokale ondernemingen voor onze producten en stellen alles samen in samenwerking met sociale werkplaatsen in Utrecht. Dit vermindert de CO2-uitstoot en ondersteunt lokale economieën.

Langdurig de natuur in huis 

Met de BloomsBox haal je, net als bij duurzame bloemen, de natuur in de huis. Weliswaar vervang je bloemen door planten, maar dat brengt één heel groot voordeel met zich mee: ze gaan langer mee. De planten in de BloomsBox blijven maandenlang mooi, terwijl bloemen helaas al na een week weggegooid kunnen worden.

Nog meer voordelen van een BloomsBox

Behalve op het gebied van duurzaamheid, biedt de BloomsBox voor zowel de gever als de ontvanger nog meer voordelen:

Onderhoudsvriendelijk

Waar je bij bloemen af en toe het water moet verversen, is dat bij de BloomsBox niet nodig! De bak vul je één keer per maand met water en het watersysteem doet de rest. Dat brengt gemak met zich mee en maakt de BloomsBox zeer onderhoudsvriendelijk!

Creatieve vrijheid

De BloomsBox is in meerdere uitvoeringen verkrijgbaar, voor ieder wat wils. Je krijgt creatieve vrijheid doordat je de gravering op de BloomsBox kunt personaliseren. En je kunt altijd een kaart toevoegen met daarop jouw wens voor de ontvanger!

Kostenbesparend

Omdat de Bloomsbox lang meegaat, is het niet alleen een duurzaam alternatief, maar is het ook een kosteneffectieve keuze op lange termijn: per dag genieten van je cadeau zijn de kosten tot 10 keer zo laag als bij een bos bloemen! 

Ga jij voor een minder grote voetafdruk?

De traditionele bloemenindustrie staat voor grote uitdagingen op het gebied van duurzaamheid. Bij Blooms Out of the Box bieden we een duurzaam alternatief voor bloemen, dat de nadruk legt op milieuvriendelijkheid en langdurig genieten van natuur in huis. Door gebruik te maken van milieuvriendelijke materialen, lokale productie en personalisatie, zetten we de toon voor een duurzamere en meer verantwoorde benadering van bloemen. Ook wij genieten graag van al het moois dat de natuur te bieden heeft, maar laten we dat doen zonder schade toe te brengen aan de planeet!

Back to blog